Photo by rawpixel on Unsplash

We nemen er uitgebreid de tijd voor. Het is niet elke dag dat je collega langdurig uitvalt. Wat betekent dat voor dit zelforganiserend team?

Het team heeft om dit gesprek gevraagd, want voelt zich verantwoordelijk. Vindt het heel naar om dit bij hun collega te zien gebeuren. Het team heeft de afgelopen periode hiermee geworsteld. Want waar eindigt werk en waar begint privé? Wat betekent ‘collegiale coaching’ in deze context? Wat is de rol van de manager op afstand, en wat doet HR? Zijn ze tekortgeschoten als team? Zijn ze tekortgeschoten als medemens?

We nemen er uitgebreid de tijd voor. Wat zijn de feiten en wat zijn emoties? Iedereen kan zijn of haar zegje doen. Wat is er gebeurd en welke rol heeft iedereen gespeeld? Het doel is bespreken en begrijpen. De sfeer is onderzoekend, niet beschuldigend. Het team wil hier van leren, en wil weten hoe ze hier in de toekomst mee om kunnen gaan. Ze hopen dat dit nooit meer gebeurt. Maar ‘voor het geval dat’, willen ze zich gesteund weten door het gesprek dat nu wordt gevoerd.

Ik voel me geraakt. Geraakt door het team dat zo professioneel dit lastige gesprek kan voeren. Geraakt dat ik dit team daarin mag begeleiden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.