Photo by Jens Lelie on Unsplash

“Wat vinden jullie als team hier van?”, informeer ik terwijl ik rondkijk.

Die vraag moet ik toelichten, vinden ze.

Het team overlegt over een verandering die ze door gaan voeren. Het punt is, daar spreken ze al enige tijd over met elkaar. En ze komen niet verder.

De verandering is lastig voor twee collega’s in het team. Als ze over de verandering spreken, dan gaat het al snel over de problemen van hen twee. Hoe het ingrijpt in hun persoonlijke situatie. Het zijn gewaardeerde collega’s, dus het is voor het team logisch om met hen mee te denken.

Het blokkeert echter wel de besluitvorming en de voortgang. Dus ik vraag ze: “wat gaat jullie als team helpen om je doel te bereiken?”. Afgezien van de mogelijkheden of problemen van individuele teamleden, wat is het juiste besluit voor dit team als geheel?

Dan blijkt dat ze de verandering snel willen doorvoeren, liefst morgen al.

Teams die al langer samenwerken en betrokken zijn bij elkaar, draaien de besluitvorming wel eens om. Denken eerst na over hoe een besluit past bij de individuele leden voordat ze een teambesluit nemen. Het is spannend om het teambesluit te nemen en dan pas te denken over de consequenties voor iedere collega. Maar het is ook verhelderend en duidelijk. Soms is het fijn om wat minder betrokken te hoeven zijn.