Op een website met managementtests las ik dat in Nederland alle managers dezelfde kenmerken delen, namelijk macht, ambitie, initiatief, actie en ego. Als ik dat lees, dan zie ik zo’n manager direct voor me, met veel visie, daadkracht, plannen én oplossingen. En blijkbaar willen organisaties in Nederland ook managers met deze eigenschappen.

Als dit klopt, dan snap ik direct ook waarom veel managers het lastig vinden om op hun handen te zitten. Want dat houdt in dat je niet direct initiatief neemt en in de actiestand schiet. Het houdt in dat we als manager onze daadkracht en oplossingen even voor ons houden. Lastig, als dit wel je natuurlijke eigenschappen zijn!

Als manager kun je bewust kiezen voor een andere eerste reactie. Die bestaat uit vragen stellen. Met het stellen van vragen zet je de ander aan tot het zelf nadenken over nieuwe acties en nieuw gedrag. Let er daarbij wel op dat het open vragen zijn, die je positief stelt. Dus in plaats van: ‘Wat ga je doen zodat dit niet meer gebeurt?”, vraag je “Hoe kun je ervoor zorgen dat het de volgende keer beter gaat?”.

Positieve vragen stellen is heel effectief. Maak jij hier al gebruik van?