“Wat betekent jouw bedrijfsnaam Koriolis?”. Die vraag krijg ik regelmatig.

Ik had mij bij de KvK kunnen inschrijven onder de naam verandermanager. Maar ik wist drie jaar geleden nog niet hoe mijn activiteiten zich zouden ontwikkelen. En dan is het lastig een naam kiezen.

Ik koos toen voor een naam die weerspiegelt hoe ik naar organisaties kijk. Als ik naar organisaties kijk, zie ik bewegende delen die samen die organisatie vormen. De individuele mensen die er werken, de teams waaruit het bedrijf bestaat, het onderscheid in functies zoals management en staf, de directie, maar ook de manier waarop mensen samenwerken, welke overleggen er zijn, hoe ze hun successen vieren.

Al die dingen zijn voortdurend in beweging, en al die bewegingen hebben invloed op elkaar. Als je van een afstand kijkt, zie je welk patroon die bewegingen samen vormen. En dat gebruik ik in mijn werk als verandermanager.

De naam Koriolis dan? Die komt van de corioliskracht. Ken je het beeld van wolken die van die draaipatronen maken over de aarde? De aarde is in beweging, de wolken zijn in beweging, en de bewegingen hebben invloed op elkaar en vormen zo samen dat draaipatroon. Door de corioliskracht.

Indrukwekkend om dat van afstand te zien.