‘En als die managers dan bij jou geweest zijn voor teamverandering, dan kunnen ze naar mij voor leiderschap’, zegt een medecursist tegen mij bij een opleiding die ik volg.

Ik snap niet wat hij bedoelt, en hij licht het toe.

Het blijkt dat hij een onderscheid maakt tussen management en leiderschap. Omdat ik over ‘managers’ spreek, gaat hij ervan uit dat ik het heb over het sturen op cijfers, het aannemen van personeel en het verdelen van het werk.

In zijn ogen is leiderschap het reflecteren op wat je doet, het delen van visie, het motiveren van mensen, het bevorderen van samenwerking en het evalueren van doelen.

En ik was verbaasd. Maken we dit onderscheid nog anno 2019? In mijn ogen hoort leiderschap onlosmakelijk bij management.

Zijn er nog managers die worden aangenomen puur om de boel draaiende te houden, of verwachten organisaties tegenwoordig van hun leidinggevenden dat ze met visie, strategie, teams en mensen kunnen omgaan? Ik denk dat laatste. En ik vind het onderscheid tussen managers en leiders dan ook gekunsteld.

Bij management hoort automatisch het ontwikkelen van je leiderschap. Dat zijn twee kanten van dezelfde medaille. Beide zijn nodig in organisaties en het een kan niet zonder het ander. Verandermanagement is dus ook veranderleiderschap.

Wat vind jij?