Over Koriolis

Hurricane Elena

Kracht en beweging

De naam Koriolis is afgeleid van de corioliskracht. Dat is een effect dat je kunt opmerken bij de draaiing van de aarde. Daardoor buigt alles wat over de aarde beweegt een beetje af. Je ziet dit goed aan bijvoorbeeld de bewolking bij een lagedrukgebied. In plaats van in een rechte weg, stroomt de lucht (en de wolken) in een spiraalvormige baan.

Het corioliseffect verklaart wat er gebeurt als er iets gaat bewegen (de wolken) binnen een ander bewegend systeem (de aarde). De aarde en de wolken hebben een invloed op elkaar.
Dat zien we ook bij organisaties in verandering. De organisatie is in beweging, de mensen die er werken streven naar resultaten, en beide hebben ze invloed op elkaar. Om te begrijpen wat er gebeurt bij veranderprocessen, en de verandering te leiden, moet je dus kijken naar de beweging van de organisatie en naar de beweging van de mensen daarin.

Koriolis met een K

De corioliskracht klinkt complex, maar voor een deskundige is het goed te doorzien. Zoals ik met mijn deskundigheid ook complexe omgevingen snel overzie en weet hoe ik daarbinnen resultaat kan bereiken.

Mijn bedrijfsnaam Koriolis schrijf ik met een K (in plaats van een c). De inspiratie voor de naam komt uit de natuurkunde, maar organisaties en mensen voldoen niet altijd aan logische natuurwetten. Koriolis met een K is dus net even anders. Een open blik en het bieden van een vindingrijk alternatief zijn nodig om te komen waar je wilt zijn.

Contact

Wil je meer weten over mijn aanpak, diensten of heb je een andere vraag?

Bel mij op telefoonnummer 06 23 87 42 93 of mail naar info@koriolis.nl.

Het contact is geheel vrijblijvend; ik denk graag met je mee.

Monique Biemans p