Afbeelding van cocoparisienne via Pixabay

“Hij doet het verkeerd want de vorige collega deed het anders.” Een deel van het team kijkt mij uitdagend aan. Ze willen dat ik optreed. Het gaat niet zoals ze het gewend zijn, en dat hoort niet.

De nieuwe collega is door mij aangenomen, juist vanwege zijn andere aanpak. Ik zie kansen voor de organisatie bij de nieuwe werkwijze.

Het team ziet dit duidelijk niet zo. De aanpak is anders, dus klopt het niet. Ze willen terug naar de vorige werkwijze. Dat zijn ze gewend.

Ik heb al verschillende keren met ze gesproken hierover, met de nieuwe collega erbij. Het lijkt wel alsof we langs elkaar heen blijven praten.

Ik besef me dat er iets anders meespeelt. Maar wat?

“Hoe gaat het met de oud-collega?”, vraag ik aan de delegatie. Ik weet dat ze bevriend zijn met hem, en dit dus zeker zullen weten. Dat klopt, het gaat goed met hem. Enthousiast vertellen ze over zijn nieuwe baan.

En ik snap ineens wat er speelt. De nieuwe werkwijze omarmen betekent voor hen het afwijzen van hun oud-collega. Het draait hier niet om de inhoud, maar om loyaliteit.

Belangrijk is dat het team de keuze voor het nieuwe kan maken met een gevoel van erkenning voor wat eraan is voorafgegaan.

Daar kan ik met het team verder mee.