Je kent vast wel de uitspraak dat je eerst voor jezelf moet zorgen voordat je voor iemand anders kunt zorgen. Net als in het vliegtuig: eerst je eigen zuurstofmasker opzetten, en dan anderen daarbij helpen.

Zo denk ik ook dat leidinggevenden goed voor zichzelf moeten zorgen, voordat zij de verantwoordelijkheid voor teams en organisaties op een verantwoorde manier kunnen dragen. Daarom deel ik graag wat ik daarover deze week heb geleerd met jou.

Voeding voor je brein

Deze week was ik op een training waar ik heb geleerd wat mijn brein dagelijks nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het model heet The healthy mind platter. Het is ontwikkeld door twee breinwetenschappers, David Rock en Dan Siegel.

Zij stellen dat er 7 mentale activiteiten zijn die ons brein dagelijks (of in ieder geval regelmatig) nodig heeft:

  • Focustijd: je concentreren op een taak op een doelgerichte manier
  • Speeltijd: nieuwe ervaringen opdoen, jezelf toestaan om spontaan of creatief te zijn
  • Contacttijd: je verbinden met andere mensen, of genieten van de verbinding met de natuur
  • Fysieke tijd: je lijf in beweging zetten, liefst met verhoogde hartslag
  • Mindful tijd: reflecteren, naar binnen keren, je innerlijk onderzoeken
  • Lummeltijd: niets doen, zonder doel, voor je uit staren, je gedachten laten gaan
  • Slaaptijd: het integreren van je dag en herstel

Deze activiteiten dragen bij aan nieuwe verbindingen in de hersenen, en aan een sterker en opgeladen brein.

Er is geen recept voor hoeveel van elke activiteit jouw brein nodig heeft. Dat is voor iedereen verschillend. Wat van belang is, is dat alle activiteiten voor jou voldoende aandacht krijgen.

Meer speeltijd voor mij

Op de training die ik volgde was de vraag: welke mentale activiteit heb jij de laatste tijd minder gedaan? Waar kun jij je brein vandaag, of deze week, een plezier mee doen?

Voor mij was het antwoord: meer speeltijd! Ik heb mijzelf de laatste tijd te weining ruimte gegund om dingen te doen waar ik plezier in heb, en er daarvoor op uit te gaan.

Het komt dus prima uit dat ik dit weekend naar Groningen ga, om daar een paar interessante tentoonstellingen in het Groninger Museum te bekijken. En te ontdekken wat de stad verder nog te bieden heeft.

En jij, wat heeft jouw brein de laatste tijd gemist? En wat ga je eraan doen?