Photo by Martha Graham Dance Company

Hoe kom jij vandaag in beweging?

Jarenlang heb ik gedanst en diverse keren op het podium gestaan. Moderne dans volgens de Grahamtechniek van Martha Graham.

Ik denk daar vandaag aan terug, want vandaag, op 29 april, is de internationale dag van de dans. En Martha Graham was begin vorige eeuw de grondlegger van de Moderne Dans.

De volgende uitspraak van haar is mij altijd bijgebleven:

“Movement never lies. It is a barometer telling the state of the soul’s weather to all who can read it.” Beweging liegt nooit, zegt ze. In beweging komt de waarheid naar boven. In beweging kun je zien wat er echt speelt.

Ik gebruik dit dagelijks als leidend principe. Pas als ik iets ga doen, zie ik wat er daadwerkelijk aan de hand is. Door te experimenteren, door in de praktijk actie te nemen, door te doen, zie ik wat werkt, en hoe het werkt. En weet ik ook hoe ik dit kan verbeteren.

Vandaag heb ik weer afspraken staan om te praten over mijn aanbod voor managers. In gesprek, in actie, zodat ik zie wat werkt en dit verder kan verbeteren.

En jij, wat ga jij doen vandaag?