“Hebben de medewerkers afscheid kunnen nemen van de oude situatie?”, vraag ik het managementteam.

Het managementteam zegt het niet meer over de oude situatie te willen hebben. Ze hebben voor het verandertraject een aanlokkelijke stip op de horizon geschetst. Zodat de medewerkers er zin in krijgen.

“Zijn de medewerkers er klaar voor om deze stap te zetten?”, vraag ik.

Het is de nieuwe manier van werken, vindt het MT. Dus iedereen die niet meekomt, moet misschien nadenken over wat dit voor hen betekent.

Ik begrijp de redenering van deze managers. Zij zijn zelf al enige tijd bezig met het verandertraject en zien de voordelen ervan. Als manager zijn ze actiebereid en gericht op de toekomst.

De medewerkers hebben het nodig om even te wennen aan de nieuwe situatie. Als je verhuist, denk je mogelijk ook nog een tijdje met weemoed terug aan je knusse woonkamer en je oude buurt.

En misschien raken ze echt zaken van waarde kwijt in de verandering. Die sportschool bij je oude huis om de hoek, dat was wel handig.

Het is zinvol om bij een verandering bewust afscheid te nemen van de oude situatie en eruit mee te nemen wat in de nieuwe wereld van dienst is. Al is het maar ter herinnering, met bijvoorbeeld een collage aan de muur. Zoals die vaas op de kast, die gaat ook al drie verhuizingen mee.

Vaas

Afbeelding van Michi-Nordlicht via Pixabay